Akıllı telefonlarımıza uygulama yüklerken iki kere düşünmekte fayda var. Son gelen raporlar da bu durumu kanıtlar nitelikte. Google Play Store üzerinden indirilebilen kötü amaçlı yazılım ailesi yüzbinlerce insanın cüzdanını tehdit ediyor.
11 farklı uygulama Android kullanıcılarının cüzdanlarını tehdit ediyor
Kaspersky’den siber güvenlik araştırmacıları kısa bir süre önce kötü amaçlı Fleckpe’yi ortaya çıkardı. Bu yazılımın toplamda yaklaşık 620 bin indirmeye sahip en az 11 Android uygulamasına entegre edildiği testpi edildi. Resim düzenleyici, duvar kağıdı ve güzellik uygulaması olarak karşımıza çıkan bu yazılımlar kullanıcıların cüzdanlarına göz dikmiş durumda.
Bu uygulama yüklendiğinde, kötü amaçlı yazılımın belirli premium hizmetlere kullanıcıları gizlice abone yaptığı belirlendi. Kötü amaçlı yazılım sahipleri böylece abone yaptıkları kişi başına pay alarak ceplerini dolduruyor. Ayrıca bu abonelik hizmetlerinin direkt olarak bu kişilere ait olabileceği de söyleniyor.
Araştırmacılar kötü amaçlı yazılımın en azından 2022’den beri aktif olduğunu belirlemiş durumda. Bu yazılım ile birlikte kötü amaçlı yazılım sahiplerinin kazandıkları para ise henüz belirlenebilmiş değil. Dünyanın tüm bölgelerindn indirildiği belirlenen bu uygulamaların çoğunluklar ise Tayland, Malezya, Endonezya, Singapur ve Polonya’da kullanıldığını altı çizildi.
Bu yazılımların kişisel bilgileri çalabileceği de belirtilirken özellikle bazı kullanıcıların mobil ödemelerine önemli bir yükselişe neden olduğu kaydediliyor. Kaspersky’ın yayınladığı rapor ile birlikte bu uygulamalar Google Play’den kaldırılmış durumda ancak aynı kötü amaçlı yazılıma sahip başka uygulamaların varlığından da şüphe ediliyor.
Kötü amaçlı olduğu belirlenen yazılımlar:
- Beauty Camera Plus (com.beauty.camera.plus.photoeditor)
- Beauty Photo Camera (com.apps.camera.photos)
- Beauty Slimming Photo Editor (com.beauty.slimming.pro)
- Fingertip Graffiti (com.draw.graffiti)
- GIF Camera Editor (com.gif.camera.editor)
- HD 4K Wallpaper (com.hd.h4ks.wallpaper)
- Impressionism Pro Camera (com.impressionism.prozs.app)
- Microclip Video Editor (com.microclip.vodeoeditor)
- Night Mode Camera Pro (com.urox.opixe.nightcamreapro)
- Photo Camera Editor (com.toolbox.photoeditor)
- Photo Effect Editor (com.picture.pictureframe)
Son gelen raporlar ile birlikte indirilen uygulamaları kontrol etmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Peki siz bu adı geçen uygulamaları indirmiş miydiniz? Tecrübelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.